Gezondheid
Voorkomen is altijd beter dan genezen

Een kat heeft niet alleen eten en drinken nodig om gezond en fit te blijven. Hij heeft ook veel spullen nodig en een goede verzorging.

Ontwormen en ontvlooien
Katten kunnen wormen en vlooien krijgen. Dit komt door vuil op straat of door andere dieren. Er zijn middeltjes tegen wormen en vlooien verkrijgbaar bij de dierenarts of dierenwinkel. Het beste is nog om een middeltje bij de dierenarts te kopen. Hij kan jou namelijk adviseren welk middeltje het beste is voor je kat. En hoe je het moet gebruiken.

Inentingen
Door mensen of door contact met andere katten kunnen ziektes in huis komen. Katten die binnen leven, moeten daarom ook ingeënt worden. Inenten noem je ook wel vaccineren. Net als bij mensen gebeurt dit via een prikje. Laat je kat altijd vaccineren, dan wordt hij minder snel ziek.

Castreren
Een kat die is gecastreerd, kan geen nestje krijgen of maken. Er zijn in Nederland zoveel katten, dat niet iedere kat een liefdevol thuis heeft. Veel kittens en katten komen daarom in een kattenopvang terecht of zwerven rond op straat. Dat is erg zielig! Laat je kater of poes daarom zo snel mogelijk castreren. Dit kan al als je kat 4 maanden oud is.

Een nestje babykatjes is natuurlijk heel lief. Maar wat gebeurt er als er teveel katten worden geboren? Speel 100.000 katjes om te zien hoe snel dit gaat!

Chippen
Er lopen jaarlijks veel katten weg van huis. Een groot deel hiervan vindt de weg naar huis niet meer terug. Je kunt dit voorkomen door je kat te laten chippen. Een chip is zo klein als een rijstkorrel. En wordt ingebracht onder zijn huid. Meestal voelt je kat er niets van. Een gevonden kat wordt vaak naar een opvang of dierenarts gebracht. Die kunnen de chip bekijken. Op de chip staat een nummer, zodat ze jou kunnen opsporen. Je kunt je kat laten chippen bij een dierenarts bij jou in de buurt. Een chip én een halsband is nog het beste. Op de halsband kun je jouw telefoonnummer of adres zetten. Dan kunnen mensen zien, dat de kat van jou is. Gebruik wel een echt kattenbandje met een stukje elastiek ertussen. Deze bandjes zijn veilig voor je kat. Andere bandjes zijn gevaarlijk.

Huisdierenverzekering
Een kat die ziek is of een ongeluk heeft gehad, moet naar de dierenarts. De kosten voor de dierenarts kunnen oplopen van honderden tot enkele duizenden euro’s! Niet iedereen kan of wil dat betalen. Sluit daarom een huisdierenverzekering af. Jouw kat is verzekerd, voor het geval er iets met hem gebeurt. Je betaalt dan een vaste premie voor de verzekering en niet onverwachts een hele hoge rekening van de dierenarts.