Verzorging
Heb jij de juiste spullen in huis?

Katten zijn zelfstandige wezentjes. Toch hebben ze veel aandacht en verzorging nodig. Met de juiste spulletjes om hem heen, voelt jouw kat zich het lekkerst. En dat is meer dan een kattenbak, eet- en drinkbakje alleen!

Twee kattenbakken
Katten hebben een superneus. Ze kunnen 1.000 keer beter ruiken dan mensen! Omdat katten zo goed kunnen ruiken, houden ze niet van vieze luchtjes in de kattenbak. Buiten plassen katten vaak op de ene plek en poepen dan weer op een andere plek. Dat zijn ze van nature gewend. Een kat die maar één kattenbak heeft, kan gaan plassen op een plek waar het niet mag. Op de bank of in bed bijvoorbeeld. Daarom heb je voor één kat al twee kattenbakken nodig. Gebruik de bakken zonder kap of klep. Vieze luchtjes blijven namelijk onder de kap hangen. Daarnaast houden katten niet van een afgesloten ruimte.

Krabplankjes
Een krabplank is heel belangrijk voor een kat. Hij gebruikt de krabplank om zijn oude nagelhoesjes kwijt te raken en zijn territorium af te bakenen. Voor jou als kattenvriendje is zo’n plank in huis ook erg handig. Je kunt jouw kitten al jong leren om aan de plank te krabben. Als je kat eenmaal ouder is, zal hij de krabplank gebruiken en de meubels of gordijnen met rust laten.

Klimmeubel
Katten zijn klimmers. Een kat die niet op de bank, stoelen en tafel mag klimmen, heeft geen fijn leven. Zorg daarom voor een goed klimmeubel. Een klimmeubel koop je in de dierenwinkel. Je hebt ze in verschillende soorten. Het meubel moet stevig zijn, anders valt het om. Let erop of je het meubel aan het plafond of de muur kunt vastmaken!

Mandjes en dekentjes
Katten slapen graag in een kattenmandje. Ook houden ze van dekentjes, om zich lekker in terug te trekken. Was de dekentjes van jouw kat liever niet. Dan blijft zijn eigen vertrouwde luchtje erin zitten. Dat is voor katten heel belangrijk.
Een reismand heb je nodig om je kat in te vervoeren. Bijvoorbeeld als je naar de dierenarts gaat. Zet de reismand op een plek, zodat je kat er thuis ook in kan slapen. Dan krijgt het mandje vanzelf het geurtje van je kat. Als jouw kat dan echt in de reismand moet, dan ruikt het mandje tenminste vertrouwd.

Veel speelgoed
Katten willen veel jagen, rennen en spelen. Zo kunnen ze hun energie kwijt en raken ze niet verveeld. Zorg daarom voor veel speelgoed, waarmee je kat zelf kan spelen. Zoals balletjes en speelgoedmuizen. Het is goed om door het hele huis speeltjes neer te leggen. Als jager vind je kat het leuk als speelgoed beweegt, zodat hij er achteraan kan lopen. Voerballetjes zijn ook heel leuk. Je kunt er brokjes in stoppen. Als je kat er dan mee speelt, valt er steeds een brokje uit.

Speel vooral niet met je handen!
Gebruik je handen om je kat te aaien en niet om met je kat te spelen! Doe je dit wel, dan gaat je kat jouw hand als prooi zien. Hij kan je gaan krabben en bijten.
Koop of maak een kattenhengel voor je kat. Dit is een stok met een touwtje, waar bijvoorbeeld een vogelveertje of muisje aan hangt. Dit is het favoriete speelgoed van de meeste katten. Veel katten vinden ritseltunnels ook leuk. Daar kunnen ze lekker doorheen rennen.
Neem ook eens wat dozen mee uit de supermarkt. Katten zijn er gek op, zeker als je er zelf doorkijkgaatjes en deurtjes in maakt. Het is goed om op vaste momenten op de dag met je kat te spelen. Ga dus altijd even met je kat spelen, zodra je uit school komt. Zo blijft je kat actief.

Kat optillen
Het is niet goed om een kat steeds op te tillen, ook al is het leuk om te doen. Je kan een kat pijn doen. Vooral als katten wat ouder zijn. Katten laten meestal niet merken als ze pijn hebben. Daarom moet je extra voorzichtig zijn als je een kat optilt. Pak een kat nooit op in zijn nekvel, dat vindt hij echt niet leuk!

Verzorging van de vacht
Een kat wast en poetst zichzelf de hele dag door. Toch heeft de vacht van je kat extra verzorging nodig. Of het nu om korte of lange haren gaat. Regelmatig kammen haalt losse haren en vuil uit zijn vacht. Gebruik hiervoor een kattenborstel van rubber of metaal.
Als je kat niet of weinig gekamd wordt, krijgt hij bij het wassen losse haartjes binnen. Deze haartjes vormen een haarbal in zijn maag. Zo’n haarbal geeft een vervelend gevoel, je kat zal hem daarom gaan uitbraken. Kam je kat dus regelmatig, zodat hij geen haarbal krijgt.

Wat kost dat?
De verzorging van een kat kost al gauw € 35,- per maand. Denk daarom goed na, voordat je een kat in huis neemt. Je kat heeft veel spullen nodig, zodat hij zich thuis lekker voelt.
Hou ook rekening met de kosten van kattenvoer en kattenbakvulling. Hieronder staat een lijst van alle spullen die je kat nodig heeft.

Wat heeft je kat nodig:
2 kattenbakken zonder kap € 30
Kattenbakschepje € 5
2 krabplankjes € 20
1 klimmeubel vanaf € 50
Bordje om van te eten € 3
2 grote kommen als drinkbak € 10
2 kattenmandjes € 20
Reismand vanaf € 20
Vlooienkam, metaal € 5
Totaal Minimaal € 178
 
 
Vaste kosten per maand
Voeding € 15 per kat
Kattenbakvulling € 7,50 per kat
Totaal € 22 per kat


Speel ook eens het Kattenhuis spel!