Aanschaf
Waar haal jij je kattenvriendje vandaan?

Als je zeker weet dat je een kat wilt, moet je nog beslissen wat voor kat het beste bij je past. Wil je een babykat of een volwassen kat? Een kat met lang of kort haar? Een rode, zwarte of gevlekte? Er zijn zoveel soorten! Op internet vind je veel websites over katten. Daar kun je van alles lezen over de verschillende rassen en plaatjes van katten bekijken.

Dan zijn er nog een aantal dingen waar je goed op moet letten, als je een kat gaat uitzoeken. Want waar haal jij je nieuwe kattenvriendje vandaan?

Opvoeding van een kitten
Een kat is een zoogdier. Alle zoogdieren krijgen vanaf hun geboorte melk van hun moeder. Zij worden verzorgd totdat de babydieren hun moeder steeds minder nodig hebben. Dit noemen we spenen. Bij babykatten is dit ook het geval. Een babykat noem je een kitten. De moederpoes geeft de kittens haar melk en leert haar kleintjes alles. Ook leren kittens veel van hun broertjes en zusjes.

Wacht totdat een kitten 16 weken oud is
De meeste kittens worden met zeven weken al bij hun moeder weggehaald. Het is veel beter om te wachten tot kittens 16 weken oud zijn, voordat je ze bij hun moeder weghaalt. In de laatste weken leren kittens wat normaal kattengedrag is en hoe je moet omgaan met andere katten. Dit noem je de ‘socialisatiefase’. Tijdens deze fase is moederpoes hun belangrijkste lerares. Na 16 weken is een kitten in staat om voor zichzelf te zorgen. Dan is hij er klaar voor om naar een nieuw thuis te gaan. Soms vragen mensen om de kitten al eerder op te halen. Als het met 16 weken niet kan, wacht dan tot hij 12 weken oud is. Tot die tijd heeft een kitten zijn moeder echt hard nodig! Als je een katje ophaalt, neem dan ook zijn broertje of zusje in huis. Een kat is een sociaal dier. Dit betekent dat hij een vriendje/speelmaatje nodig heeft om gelukkig te zijn.

Kat van een boerderij
Kittens die op een boerderij opgroeien, leven vaak buiten. Ze hebben weinig contact met mensen. Hierdoor zijn ze niet gewend om in een huis te leven. Katten kun je dit later ook niet meer leren. Deze katten schrikken snel en zijn vaak bang voor mensen. Dit is niet leuk voor de kat en niet leuk voor jou! Neem dus geen katje van een boerderij. Neem liever een kat, die is opgegroeid bij mensen en kinderen thuis. Je kattenvriendje is dan gewend aan mensen en zal niet bang voor je zijn.

Kittens van mensen thuis
Omdat er zoveel nestjes zijn, kun je overal gratis kittens krijgen. Mensen met een nestje zijn vaak blij als ze hun kittens aan andere mensen kunnen weggeven. Gratis kittens gaan meestal veel te vroeg bij hun moeder weg. Ze zijn soms ook niet tegen kattenziektes ingeënt. Ga je bij een nestje kijken? Vraag dan altijd hoe oud de kittens zijn en of ze hun inentingen al hebben gekregen. Neem je kattenvriendjes pas mee naar huis, als ze 16 weken oud zijn en hun prikjes hebben gehad. Dan weet je zeker dat je vriendjes sterk genoeg zijn, om met je mee naar huis te gaan. Als je de kittens eerder op moet halen, wacht dan tot ze 12 weken oud zijn. Tot die tijd hebben ze hun moeder echt nodig.

Dierenopvang
Als je graag een kat wilt, ga dan eerst eens kijken bij een dierenopvang bij jou in de buurt. Daar zitten veel leuke kittens en katten te wachten op een liefdevol thuis. Bij een goede opvang worden katten door een dierenarts onderzocht. Zoals op de Poezenboot in Amsterdam. De katten worden ontvlooit, ontwormd, ingeënt en gecastreerd. Kijk eens in het PoezenBoek. Daar vind je foto’s en informatie over enkele katten die op de Poezenboot wonen. Wie weet staat jouw nieuwe vriendje ertussen!